προσεχη σεμινάρια

 Project “writing therapy”

«Το ταξίδι του ήρωα με ψυχολογική ματιά μέσα από τη δημιουργική γραφή»

 Στο Project αυτό θα πραγματοποιηθούν  τα παρακάτω πέντε αυτόνομα 8ωρα σεμινάρια που θα περιλαμβάνουν συγκεκριμένες ασκήσεις γραφής και αυτογνωσίας- το ταξίδι για τον καθένα είναι μοναδικό και δεν προαπαιτεί συγγραφικές ή άλλες γνώσεις.

Θα πραγματοποιηθούν τα παρακάτω πέντε  σεμινάρια

1. Έρως- Ήρως

Έρωτες αδιέξοδοι…ανατρεπτικοί….ηρωικοί….καταστρεπτικοί….καθημερινοί…..ανείπωτοι αλλά και δημιουργικοί.
Συντονίζει :Δήμητρα Β. Ζιώγα  / Πηνελόπη Χριστοπούλου—- ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, 11.00-15.00μ.μ.

.Η παλέτα των συναισθημάτων  (συναισθήματα, πάθη και ψυχική διάθεση

Σκέφτομαι, νιώθω και γράφω ….Ποια είναι τα συναισθήματα; Πως τα αναγνωρίζουμε και τα εκφράζουμε; Συναισθήματα ανείπωτα, μεταμφιεσμένα, αμφίθυμα στην τέχνη και στην ζωή.
Συντονίζουν: Δήμητρα Β. Ζιώγα / Πηνελόπη Χριστοπούλου

2. Το ταξίδι του ήρωα

Το ταξίδι της εξατομίκευσης. Οι ψυχικές διακυμάνσεις. Οι κύκλοι ζωής και η επιστροφή. Συναντούμε τους καθημερινούς ήρωες, αλλά και τους ήρωες των μυθιστορημάτων. Πόσο όμως μπορούμε να κάνουμε έναν διάλογο μαζί τους; Να νιώσουμε τις ανάγκες τους; Τις αγωνίες τους; Τα πάθη τους; Ένα σεμινάριο εξερεύνησης από την Μυθολογία ως την Σύγχρονη εποχή.
Συντονίζουν :Δήμητρα Β. Ζιώγα / Πηνελόπη Χριστοπούλου

 

4. Το δικό σου παραμύθι

Αν η ζωή σου ήταν ένα παραμύθι ….πως θα ήθελες να εξελιχθεί; Ένα βιωματικό σεμινάριο με δράκους, μάγισσες και φίλτρα όπως τα έχουμε συναντήσει στην ζωή μας!
Συντονίζουν : Δήμητρα Β. Ζιώγα / Πηνελόπη Χριστοπούλου

5. Τα βήματα της νύχτας
Θυμάστε να πετούσατε με τα χέρια ανοιχτά πάνω από την πόλη; Να παλεύατε απεγνωσμένα να νικήσετε ένα λιοντάρι; Να βρίσκεστε στη ράχη ενός δελφινιού; Δεν το θυμάστε; Είναι όμως βέβαιο ότι την προηγούμενη νύχτα είχατε τέτοιες εμπειρίες ή παρόμοιες και μάλιστα ήσασταν εσείς ο ήρωας αυτού του κόσμου.Ο ανεξερεύνητος και πλούσιος χώρος των ενυπνίων!

Θα μιλήσουμε για την διαδικασία του ύπνου και τον πλούσιο ονειρικό κόσμο και θα μάθουμε να αποκρυπτογραφούμε τα όνειρά μας. Συντονίζει :Δήμητρα Β. Ζιώγα

 

Συγκεκριμένα:

Απo την πλευρά της γραφής    διδάσκονται οι βασικές τεχνικές  συγγραφής μιας ιστορίας και της δημιουργίας ενός άρτια ψυχογραφημένου ήρωα.

Πως μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας, ιδέες, συναισθήματα ή εντυπώσεις μας σε μια ιστορία; Τι ρόλο διαδραματίζει η φαντασία στο χτίσιμο μιας ιστορίας; Ποιές είναι οι διαφορετικές όψεις της πραγματικότητας σε μια ιστορία; Γιατί κάποιες ιδέες «σκοντάφτουν» και μας οδηγούν σε αδιέξοδο ενώ κάποιες άλλες αποδεικνύονται πολύ γόνιμες;

Από την πλευρά της ψυχολογίας μας δίνεται η ευκαιρία να ξεκλειδώσουμε συναισθήματα , να γνωρίσουμε τις αιώνιες μορφές των ανθρώπινων συμπεριφορών και να ανακαλύψουμε τα διλήμματα και τις συγκρούσεις που κρύβονται από πίσω. «Ποιος ζει μέσα στην ιστορία μου;» «Με ποιον δράκο παλεύει ο ήρωας μου;» «Ποια ζωή ζει;». Πως πλάθω τις συμπεριφορές και τις σχέσεις του; Ξέρω να αναγνωρίζω τα συναισθήματα του ;

 Ωθούμαστε σε μια δημιουργική έκφραση  των εμπειριών  και των αξιών μας, πιθανόν αναστοχαζόμαστε  τα βιώματά μας   και  αποκτούμε καλύτερη γνώση του εαυτού μας.

Όπως και σε κάθε ταξίδι αυτογνωσίας έτσι και τώρα θα μιλήσουμε για τα συναισθήματα, τις ασυνείδητες διεργασίες, τα μοτίβα συμπεριφορών αλλά και τα νοήματα που τους δίνουμε.

 

Ποιος είναι ο ήρωας που ζει μέσα στην ιστορία μου;

Με μόνο εφόδιο τη διάθεση να ταξιδέψουμε στη ζωή των ηρώων που θα πλάσουμε και να ανακαλύψουμε το συγγραφέα μέσα μας, ξεκινά η γνωριμία μας με το περιπετειώδες ταξίδι της γραφής.

Τι ζητά και ποιοι οι δρόμοι που του ανοίγονται; Με τι θα παλέψει;

Το ταξίδι μπορεί να είναι ανατρεπτικό, αργό ή γρήγορο και γεμάτο εκπλήξεις! Μη διστάσεις να ξεκινήσεις με αγάπη κι αν κάποια στιγμή «κολλήσεις» ζήτα βοήθεια από τον ήρωα σου κι αυτός θα σου πει!

Συντονίζουν : Δήμητρα Β. Ζιώγα  &  Πηνελόπη Χριστοπούλου


writing is our therapy