Μαρια Κυριακη

Η Μαρία Κυριάκη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ελληνικό Ωδείο, θέατρο στη σχολή Πέλου Κατσέλη, κινηματογράφο στη σχολή Λυκούργου Σταυράκου και γαλλική φιλολογία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
Εργάστηκε στο θέατρο, ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, στον κινηματογράφο (ειδικό βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την συμμετοχή της στην ταινία«Δέσποινα» του Σωτήρη Γκορίτσα), στην τηλεόραση, στην διαφήμιση, στον περιοδικό τύπο ως αρχισυντάκτρια (Φουαγιέhighlights).

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Επαγγελματική και συγγραφική δραστηριότητα από το 1998 ως σήμερα, αναλυτικά:

 • 1998-2000 Συγγραφή τουριστικών οδηγών “only the Best” για την ΑΧΟΝ εκδοτική.
 • 1995-2001: Κειμενογράφος και δημοσιογράφος στα περιοδικά του εκδοτικού ομίλου «Δάφνη-Επικοινωνίες»
 • 2002: Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Τέχνης και Πολιτισμού «HIGHLIGHTS»,( με το οποίο συνεργαζόταν από τον Δεκέμβριο του 2.002 ως αρχισυντάκτρια ειδικών θεμάτων).
 • 2004: Αρχισυντάκτρια και αρθρογράφος των  περιοδικών  «Εν Οίκω», «Συναστρία» και «Εξερευνώντας την Ελλάδα».

Ανεβαίνει το έργο της «Νεράιδα» βασισμένο στην «Οντίν» του Ζαν Ζιρωντού, από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας σε σκηνοθεσία Φρόσως Λύτρα.

 • 2005: Διεύθυνση σύνταξης στο περιοδικό «Φουαγιέ», ένα περιοδικό για το θέατρο

Ανεβαίνει το έργο της «Μαργιεντίνη» στο θέατρο Στοά σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου το οποίο έχει εκδοθεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Το έργο της «Θαλασσοκόριτσο» έχει ήδη ξεκινήσει τις παραστάσεις στην Παιδαγωγική σκηνή της Τζένης Φωτίου.
Το θεατρικό της έργο «Κουαρτέτο ανεβαίνει στο Φούρνο σε σκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη

 • 2006: Ανεβαίνει η παράσταση «Το Ίδιον είναι» βασισμένη σε πρωτότυπο υλικό και αποσπάσματα από τον  «Μικρό Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ.

Εκδίδεται από τις εκδόσεις Κέδρος το μυθιστόρημα της «Η Πύλη του Κρασιού».

 • 2006-2007: Συμμετέχει με τρία μονόπρακτα υπό τον τίτλο «Η Τριλογία του Τέσσερα» στο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού θεάτρου Κερατσινίου με παραστάσεις από σύγχρονους θεατρικούς εκφραστές.
 • Το έργο της «Βασίλισσα των Χιόνων» βασισμένο σε παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ανεβαίνει στην Παιδαγωγική σκηνή της Τζένης Φωτίου.
  Ανεβαίνει η «Ευγένα» βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Μοντελέτζε από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.
 • 2007-2008: Ολοκληρώνει τη συγγραφή του θεατρικού έργου «Θησέας στον Άδη». Συνεργάζεται με το Ε.ΚΕ.ΘΕΧ.  ως μέλος επιτροπής για τις επιχορηγήσεις στους θεατρικούς θιάσους.

Ολοκληρώνεται η μετάφραση στα Ιταλικά της νουβέλας «Υπάρχει Θεός κι αν ναι γιατί διστάζει να εμφανιστεί;» για τον Ιταλικό Εκδοτικό Οίκο ROCHETTI.

 • 2008-2009: Ανεβαίνει το θεατρικό της έργο «Σαν του γιοφυριού της Άρτας» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας. Αναλαμβάνει την διεύθυνση του διαδικτυακού περιοδικού «Επί Σκηνής» για τις παραστατικές τέχνες.
 • 2010: Ανεβαίνει το Καμπαρέ της «RUBIES AND RUBBISH» σε μουσική Σταύρου Πηλιχού και σκηνοθεσία της ίδιας σε μουσικές σκηνές της Αθήνας. Ανεβαίνει σε μορφή αναλογίου το θεατρικό της έργο «libο» σε σκηνοθεσία Άννας Σωτρίνη.
 • 2011: Ανεβαίνει το θεατρικό της έργο «Μήδεια de profundiς» σε σκηνοθεσία Κατερίνας Πολυχρονοπούλου το οποίο έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο «Άπαρσις».
 • 2012-13:  Συμμετέχει σαν ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη στην παράσταση «La nonna» του Ρομπέρτο Κόσσα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά.
 • 2013-14: Γράφει και σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Τρεις αδελφές μόνο» για τον πολυχώρο VAULT. Σκηνοθετεί το έργο «Κραυγή» της Έφης Βενιανάκη στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός».

Επίσης έγραψε:

Σειρές  Ντοκυμαντέρ:

«Οι τέσσερις Εποχές του Μεταξιού»  για  τον  Αντώνη  Καλπάκα

«Πήλιον  η  πύλη  του  Αχρονου» για  την  ΚΙΝΟ

«Βοιβηίς  η  αρχαία»  για  την  ΚΙΝΟ

«Σκιάς  όναρ…»  για  την  «Nouvelle  Vague»

«Όταν ψιθυρίζουν οι σκιες εσύ ν’ ακούς και να μαθαίνεις», «Όταν οι Άγγελοι μελαγχολούν»: Δύο ντοκυμανταίρ για τους Ιωαννίτες ιππότες με επιδότηση της αρχαιολογικής υπηρεσίας Ρόδου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Παντελιά

«Νυν υπέρ Πάντων αγών» και «Νενικήκαμεν», στα πλαίσια εκδηλώσεων του Υπουργείου πολιτισμού για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά.

Σενάρια για τηλεοπτικές σειρές:
“Τμήμα Ηθών” του Μανούσου Μανουσάκη
“Σκορπιός” του Αντώνη Καφετζόπουλου
“Μαγικές νύχτες” του Δημήτρη Παναγιωτάτου
“Επαγγελματίες” του Δημήτρη Παντελιά.

Σενάρια  για  Κινηματογραφικές  Ταινίες:
«Οταν  τραγουδούσαν  τα  δέντρα»  βασισμένο  στο ομώνυμο  μυθιστόρημα  του  Σ. Χαβιαρά  για  τον  Γ. Αποστολίδη  και  την  ΚΙNETRON  με  Ευρωπαική  επιχορήγηση.

«Λαβύρινθοι»
Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά για την ΕΤ3

«Hot-dog»
Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Παντελιά, συμπαραγωγή ΕΤ και Κέντρου Κινηματογράφου  (Κρατικό βραβείο ταινίας μικρού μήκους)

«Η πύλη του κρασιού»  για την Ελένη Κοσσυφίδου, διεύθυνση παραγωγής στην Φιλμική.

Μυθιστορήματα:

“Υπάρχει Θεός ; Κι΄ αν ναι, γιατί διστάζει να εμφανιστεί;”

Κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1996 απ΄ τις εκδόσεις “Δελφίνι”

“Crime Fiction” Η σάρκα των ονείρων

Κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη του 1999 από τις εκδόσεις Κέδρος.


~ art  is  our  therapy  ~